Molts coneixereu El Perelló i El Perellonet, pobles on estan les desembocadures (o goles) de l’Albufera de València, com també la del Putxol, més pròxima a El Saler. Perquè les dues primeres, donen nom a la inundació hivernal (o Perellonà) que succeeix tots els anys al Parc Natural de l’Albufera.
El primer de novembre, es tanquen les comportes de les goles (també anomenades “perellons…”). Com els rius Xúquer i Túria, continuen aportant aigües, s’embassa tota la marjal i els “tancats” limítrofs al llac -com els d’Arròs Tartana-; la inundació té tal envergadura, que l’extensió d’aigua del llac de l’Albufera (unes 2.800 hectàrees actualment) pot arribar a triplicar-se a l’hivern…
Quantitat de flamencs, ànecs, corbs de mar… es poden albirar en aquesta època de l’any, una de les més precioses per a visitar l’Albufera. Ocells que ixen del llac i es dispersen pels arrossars negats… o que migren des d’Europa cap a Àfrica, buscant un clima millor.
Moment també de descans dels arrossars “de tancat”, com els d’Arròs Tartana. Que serveix per a regenerar el terrer de males herbes, llavors de males herbes… perquè la terra recupere nutrients, i es millore la qualitat de l’aigua del paratge natural, gràcies a crustacis microscòpics que actuen com a depuradores, recuperant l’aigua el seu aspecte cristal·lí…, en definitiva, perquè els arrossos collits siguen més purs, naturals i únics.
El primer de gener, es tornen a obrir les comportes de les goles, i l’Albufera comença a desguassar, apareixent en els “tancats”, la palla i les restes del cultiu de la campanya anterior, que es mesclen amb el fang i l’aigua, mitjançant el treball de “fangueig” realitzat amb tractors. El que reaviva el terreny, l’abona naturalment, i el neteja d’impureses per a la nova campanya de l’arròs. Amb aquesta faena, afloren també aliments per als ocells, pura simbiosi entre el cultiu de l’arròs i el meravellós parc natural.
Juan Carlos GALBIS –el profe de l’arròs-, José ZAFRA, -apassionat dels arrossos- i Juan Valero -Arquitecte i Gerent d’ARRÒS TARTANA-.
Sembrem #culturadearroz