Com es TRASPLANTA a mà l’Arròs Tartana?

Com es TRASPLANTA a mà l’Arròs Tartana?

Al maig, se sembra l’arròs en els tancats de l’Albufera de València. Per a això, la llavor s’ha de remullar en aigua un parell de dies abans.  Per què? Perquè pese i caiga a la terra quan es reparteix pel camp; sinò, pot quedar-se surant en l’aigua de les parcel·les negades, i perdre’s. A més a més, durant el remullat, s’accelera la germinació de la sement. Encara així, solen quedar algunes calbes on l’arròs no aconsegueix germinar per altres factors que també el poden impedir: males herbes i algues diverses, les aus que els encanta l’arròs, etc…

I què ocorre? Que després de 5-6 setmanes des de la sembra, es planten a mà -com es feia antigament- aqueixes calbes. Hui en dia, es diu trasplantar, encara que l’operativa és similar. Per varietat d’arròs, es prepara un planter, on se sembra amb major densitat de plantes. Antany, quan es plantaven tots els bancals a mà, els planters es realitzaven en zones d’horta fora de la marjal.

A primera hora del matí, les colles de jornalers es disposen a arrancar el planter. A dues mans i àgilment, es van arrancant les plantes de l’arròs i es van agrupant en garbes, que es lliguen amb espart a mode de manolls. Anys arrere, les garbes es transportaven en barcasses per les séquies als camps, i es repartien pels arrossars amb animals. Actualment, es transporten amb tractors a les taules i es reparteixen a mà per les calbes. Per a trasplantar, es van traient les plantes de les garbes estirant de les seues arrels, i aquestes es van clavant en el fang. Per a acabar la jornada laboral, es repassen les zones replantades per si alguna planta no ha agarrat i s’ha quedat surant en l’aigua, la qual cosa es diu “plantar barques”. D’aquesta forma, s’aconsegueix major producció i un arròs de més qualitat.

 Article redactat per Juan Carlos GALBIS -Mestre de mestres arrossers-, José ZAFRA, -apassionat dels arrossos- i Juan Valero -Gerent d’ARRÒS TARTANA-.

Sembrem #*culturadearroz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *