Saps què és un ARRÒS DE TANCAT?

Segur que has degustat alguna vegada un “vi de clos (pago)”, d’una finca o terrer amb unes característiques especials i un microclima particular, elaborat amb raïm diferenciat, i amb una qualitat diferent a la resta de la seua zona.

Perquè això mateix ocorre amb els “ARROSSOS DE TANCAT” en l’Albufera. Aquest meravellós paratge natural alberga al voltant de 15.000 hectàrees d’arrossars, de les quals, només una xicoteta part -confrontant amb el llac de l’Albufera- està formada per “tancats”.

A xicoteta escala, són com els  “pólders” a Holanda, aquests últims bestiars a la mar. En el cas dels tancats, bestiars al llac de l’Albufera. L’escriptor Blasco Ibáñez narra en obres com  Arròs i Tartana, Canyes i Fang… com es guanyaven aquestes terres al “lluent” (o llacuna).

Es feia coincidir amb mates (o illots de canyar), que prèvia construcció de “brins de tanca” (o de tancament) perimetrals, s’aïllaven, i es dessecaven, gràcies al motor de vapor, des de la revolució industrial. I on era necessari, s’anava afegint terra treta amb barcasses a mà de la pròpia Albufera.

Un mètode de guanyar-li terreny al llac compatible amb el medi ambient; a l’hivern, amb la Perellonà (o inundació hivernal), l’Albufera recupera aqueixos espais perduts. I serveix per a netejar els arrossars de tota mena de males herbes, sements de males herbes, fongs, etc… obtenint arrossos més naturals.

Arrossars sobre l’antic fons de la llacuna dessecada, quina en campanya, disposen d’un volum d’aigua directa, corrent i controlada, diferent de la resta de la marjal; un “caldo de cultiu” ideal per a millorar la qualitat dels arrossos, unit a uns microclimes especials, en ser zones profundes amb una temperatura i unes propietats del terrer, també diferents a la resta d’arrossars.

Arròs Tartana cultiva els arrossos en tancats al voltant de l’Illa del Palmar com el de l’Estell, aconseguint varietats úniques, sense cap mena de mescles amb altres arrossos de l’entorn, ni de la mateixa varietat, i amb una qualitat envejable.

 

Article redactat per Juan Carlos GALBIS -Mestre de mestres arrossers-, José ZAFRA, -apassionat dels arrossos- i Juan Valero – Gerent d’ARRÒS TARTANA-.

Sembrem #culturadearroz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *